uw situatie

Stress van welke aard dan ook:

  • een val, operatie, botbreuk, whiplash
  • emotionele spanning (woede, angst, frustratie)
  • langdurige foutieve werkhoudingn
  • overmatige langdurige werkdruk
  • chemische stress zoals inademing van scherpe stoffen, insecticiden of gebruik van sommige medicijnen of een reactie op voedingsmiddelen, geur- kleur en smaakstoffen

geeft body stress = vastgezette lichaamsspanning als het lichaam er niet in slaagt de druk te verwerken. Deze overbelasting wordt dan als spierspanning vastgezet in het lichaam.

Stress is een veel grotere factor van aandoeningen in het lichaam dan tot voor kort werd gedacht. Ook bij kinderen, vaak al opgelopen bij de geboorte.

Ieder mens reageert anders en kan meer of minder stress aan, afhankelijk van constitutie en situatie. Veel klachten zijn te herleiden tot body stress omdat het lichaam zich d.m.v. spierspanning wil beschermen tegen de overbelasting.

Een 44 jarige man komt met de volgende klachten: slaapt al 5 jaar slecht, kan niet of nauwelijks meer ontspannen; soms vage zeurende pijn in onderrug; vaak kramp in de benen en zware armen. Na 10 behandelingen in 4 maanden tijd (de eerste 3 behandelingen vinden altijd binnen 11 dagen plaats) slaapt hij weer goed. Is ontspannen. De onderrug voelt af en toe nog zwak aan maar niet meer pijnlijk. De armen zijn weer normaal en de benen zijn af en toe nog wel eens gevoelig of hard.

Een 61 jarige zelfstandige ondernemer komt met aanhoudende rugklachten na het skiën het afgelopen seizoen. Uit de voorgeschiedenis komt het volgende tevoorschijn: op 6 jarige leeftijd een ernstige val van de fiets, waarbij o.a de schouder geblesseerd is geraakt; al 20 jaar veel rugpijn  en komende en gaande hoofdpijnen. Na de 2e behandeling doet zich na een aanvankelijke verheviging van de rugpijn een verbetering voor. Ook arm en schouder zijn minder gevoelig en hij slaapt veel beter. In de maandelijkse behandelingen die volgen na de nog gebruikelijke 3e behandeling wordt de pijn in de rug anders ervaren terwijl hij tevens ook minder wordt. In de 2e maand lijkt het stil te staan, in de 3e was het kortstondig weer even heviger en daarna zit er weer een stijgende lijn in. Na totaal 6 maanden is de rugpijn totaal verdwenen. Alhoewel de afgelopen periode in verband met bedrijfsperikelen juist uitermate stressvol was. Andere oude klachten zoals schouder, nek en hoofdpijn zijn af en toe kortstondig aanwezig en verdwijnen weer. Dit is een typisch patroon tijdens het genezingsproces: oude klachten komen weer even voorbij en herstellen dan volledig.

Een 14 jarig meisje komt strompelend met hevige pijn in de knieën en in de benen (geen rheuma) de praktijk in. Ze heeft veel hoofdpijn en vooral 's nachts kramp in de benen. Ze gaat al 5 maanden niet meer regelmatig naar school. Bovendien was haar emotionele toestand erg terneergeslagen. Na de 3e behandeling gaat ze weer naar school, heeft veel minder pijn. Kramp is verdwenen, kan goed lopen, fietst weer. Heeft nog wel hoofdpijn.Polsen en knieën zijn na 3 weken weer gevoelig en we maken weer een afspraak. Ze valt van haar fiets, plat op de rug, heeft gekneusde ribben en ademt moeilijk. Na de behandeling is ze erg moe, maar gaat wel naar school. Rugpijn en knieën zijn af en toe weer gevoelig. Na nog 3 behandelingen is alles weer in orde. Breekt dan haar pols met snowboarden maar na 2 volgende behandelingen is al het leed weer geleden. Haar emoties spelen haar geen parten meer. Dit alles speelt zich in totaal af in een periode van 7 maanden.