uw situatie

Het rug- borst gebied wordt vaak overbelast door werken in een verkeerde en/of gedraaide houding. Verkeerd tillen of iets lang boven het hoofd houden zijn andere oorzaken. Verder natuurlijk elke valpartij of schok die opgevangen wordt heeft consequenties voor de rug. Veel sporten hebben een funeste uitwerking op de rugkolom, waardoor spierspanning ter bescherming wordt vastgezet.

Het gebied is gevoelig voor body stress en door onze anatomische bouw zijn de gevolgen heel divers. Veel zenuwbanen lopen door dit gebied die een scala aan organen, weefsels en ledematen bedienen.

De middenrif spier belemmert door body stress onze ademhaling en kan overmatig maagzuur tot gevolg hebben.

Maag- en darmstoornissen, ademhalingsproblemen, nier- en blaasklachten kunnen hun oorzaak vinden in body stress van het ruggebied. Maar ook de heupen, liezen, benen en voeten kunnen de gevolgen van de opgeslagen spierspanning uiten in diverse klachten.

Een 52 jarige vrouw komt strompelend en kreunend de praktijk in met hevige pijn in de onderrug, "'t is er vandaag ingeschoten na het tillen van m'n kleinkind". Bovendien heeft ze regelmatig en veel last van hoofdpijn. Bij navraag blijkt ze al sinds 5 jaar last van haar onderrug te hebben met aanvallen die komen en gaan, zoals vandaag. Na 2e behandeling gaat het een stuk beter, wel weer zware hoofdpijn en weinig energie. Na 3e behandeling is alles veel beter, lang staan gaat nog niet. Na 5 behandelingen is alles weer in orde. De nek was nog af en toe gevoeliger evenals haar knieën. Zodra haar rug weer zou opspelen zou ze van zich laten horen. Ik heb maanden niets meer van haar gehoord..

Mijn eigen verhaal. Uit nieuwsgierigheid heb ik indertijd (begin 2001) een afspraak gemaakt. Wat ik ervan gehoord had klonk me te mooi in de oren. Ik had al zeker 5 jaar erg last van mijn rechterknie, kon niet langer dan 20 min. lopen en bij het opstaan en zitten kon ik vaak een lelijk woord niet onderdrukken. Fysio, massages, warmte, noem maar op, niks had geholpen. Het voorstel van een kijkoperatie heb ik van de hand gewezen.
Mijn leven lang had ik last gehad van mijn rug. Alles begon ooit met de val achterover op een hekje met stalen punten, waarvan er een in mijn rug terecht kwam. Maar veel aandacht is er toen niet aan besteed. Op m'n 17e werd Scheuermann geconstateerd, ik kreeg 2 jaar een korset met stalen baleinen. Vanaf die tijd speelde mijn rug mij altijd parten en op m'n 42e kreeg ik een acute hernia die binnen een paar dagen geopereerd werd. Zwakke rug, zogezegd. Het idee dat dat verholpen zou kunnen worden met BSR leek me iets te veel van het goede, maar voor minder ernstige dingen zou het vast wel helpen. Ik had ook niet echt meer pijn, maar wel altijd een zeurende, trekkende gevoelige rug, je went eraan.
Na een paar maanden had ik het gevoel géén rug te hebben, ik voelde niets! Onvoorstelbaar. Mijn knie werd in slakkentempo beter. De pijn was komend en gaand. Mijn rug had zo af en toe, vooral dan 's nachts nog gevoelige tijden. Maar mijn algehele welbevinden werd ook stukken beter. Ik bleef elke maand gaan voor een BSR behandeling. Na 1 1/2 jaar heb ik nooit meer last van mijn knie gehad en mijn rug speelde nog slechts één maal op, tijdens de opleiding na een behandeling: 3 dagen afgrijselijke rugpijn en van toen af aan ging alles alleen nog maar meer bergopwaarts. Ik wandel met gemak 5 tot 6 uur, berg op berg af. Geen greintje pijn! En na die laatste stuiptrekking van mijn rug heb ik tot nu toe geen last meer van mijn rug gehad. Ik heb meer energie dan ooit en voel me krachtiger en flexibeler dan jaren geleden.
Ik blijf wel regelmatig uitwisselen met een collega als onderhoud: goed voor mij en goed voor 't vak.